خانه دوام محله تهرانسر شرقی

بازتاب فعالیت های محلی خانه دوام محله تهرانسر شرقی(محله 3 منطقه 21)

خانه دوام محله تهرانسر شرقی

بازتاب فعالیت های محلی خانه دوام محله تهرانسر شرقی(محله 3 منطقه 21)

یادگار امیرکبیر جان تازه ای می گیرد

به گزارش روابط عمومی سرای محله«تهرانسرشرقی» و به نقل از ایرنا، مدرسه دارالفنون واقع در خیابان ناصر خسرو تهران، قدمتی 163 ساله دارد، ساختمان حاضر، ساختمان دوم دارالفنون است که نقشه ساختمان اولیه این مدرسه به دستور محمدتقی خان امیر کبیر و توسط میرزا رضای مهندس تهیه و در اوایل سال 1299 به سرپرستی محمدتقی خان معمار باشی ساخته شد.

سال 1231 مدرسه دارالفنون به بهره برداری رسید و امیر کبیر 13 روز بعد از افتتاح این مدرسه در فین کاشان به شهادت رسید.

مدرسه دارالفنون سال 1357 به شماره 1748 در فهرست آثار ملی ثبت شد.

به گفته یکی از دوستداران میراث فرهنگی، مدرسه دارالفنون، دومین مدرسه نوین ایران و اولین مدرسه نوین شهر تهران است، اولین مدرسه ایران توسط میرزا حسن تبریزی رشدیه در تبریز احداث شده است.

شهرام شهریار افزود: مایحتاج دانش آموزان این مدرسه توسط دولت پرداخت می شد و شاهزادگان برای تحصیل 40 تومان و افراد عادی 12 تومان به مدرسه دارالفنون پرداخت می کردند.

وی با اشاره به ویژگی های ساختمان دارالفنون گفت: قنات گوهر ریز، قنات ارگ سلطنتی، در جنوب ساختمان دارالفنون واقع است که ارگ سلطنتی از این قنات مشروب می شد و سند این قنات در حال حاضر نیز به نام دارالفنون است.

شهریار افزود: دانش آموختگان مدرسه دارالفنون اولین ها را در شهر تهران به وجود آورند، حضور آنان باعث ایجاد زندگی شبانه در محله لاله زار و ایجاد اولین چراغ گازی در خیابان های اطراف دارالفنون شد.

وی ادامه داد: دانش آموختگان مدرسه دارالفنون باعث شدند که واگن اسبی در محور لاله زار شکل بگیرد و این امر باعث شد تا زنان به جز حضور در میهمانی های خانوادگی در محور لاله زار به گردش بپردازند.

متاسفانه اولین مدرسه نوین شهر تهران که روزگاری محل تحصیل بزرگان علم و ادب ایران همچون محمدحسین بهجت تبریزی، پروفسور حسابی، منوچهر احترامی،محمدعلی جمال زاده، نادر ابراهیمی، جلال آل احمد، روح الله خالقی، مصطفی چمران، بهرام بیضایی، فرامرز پایور، فریدون مشیری و صادق هدایت بوده و به دلیل بی توجهی مسوولان میراث فرهنگی در سال های اخیر، بخشی از ساختمان این مدرسه تخریب و کلاس های آن ویران شده است.

مدیر مجموعه دارالفنون با اشاره به تاریخ این مجموعه گفت: ساختمان اولیه دارالفنون شامل یک طبقه با 50 اتاق بود که 80 سال عمر کرد.

ابوطالب حافظی افزود: پس از 80 سال در بازدیدی که اعتماد الدوله وزیر معارف وقت از این بنا داشت، دریافت که ساختمان مدرسه دارالفنون قدیمی و در حال از بین رفتن است و وی دستور تخریب بنا را داد تا مدرسه دارالفنون مجددا ساخته شود.

حافظی ادامه داد: مهندس مارکوف، مهندسی روسی تبار بنای حاضر دارالفنون را طراحی کرده و در نهایت این ساختمان سال 1308 به بهره برداری رسید.

وی بیان کرد: ساختمان فعلی دارالفنون دارای 32 کلاس است که تا سال 76 به عنوان دبیرستان و پس از پیروزی انقلاب به عنوان مرکز تربیت معلم دارالفنون مورد استفاده قرار گرفت.

وی با اشاره به ثبت ملی مدرسه دارالفنون در سال 75 اظهار کرد: از آن تاریخ تاکنون، ساختمان مدرسه به دلیل قدمت نیازمند مرمت و بهسازی است.

مشاور رئیس سازمان پژوهشی و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش افزود: سال 1384، دو میلیارد تومان اعتبار از سوی میراث فرهنگی برای مرمت ساختمان دارالفنون اختصاص داده شد و 300 میلیون تومان برای بهسازی محوطه مدرسه از جمله مرمت سقف شیروانی ضلع شمالی حیاط و تخریب ساختمان های الحاقی و بهسازی و بازسازی دوباره آنها در اختیار کارشناسان فنی قرار گرفت اما به علت نگاه متفاوت وزارت آموزش و پرورش و سازمان میراث فرهنگی برای بهسازی این بنا، پروژه مرمت متوقف شد.

حافظی بیان کرد: آموزش و پرورش عقیده داشت که ساختمان مدرسه باید مقاوم سازی شود و بر حسب اعتبار اختصاص داده شده و با توجه به زلزله خیز بودن کشور به خصوص شهر تهران، مدرسه دارالفنون باید پابرجا بماند و مانند ساختمان ارگ بم دچار مشکل نشود.

وی افزود: کارشناسان نوسازی کشور نیز معتقد بودند که این ساختمان باید تنها مرمت شود و این نگاه فنی باعث توقف پروژه مرمت مدرسه دارالفنون شد.

وی گفت: در حال حاضر آموزش و پرورش 500 میلیون تومان برای طرح مرمت دارالفنون اختصاص داده، طی 8 ماه اخیر مرمت و بهسازی مدرسه دارالفنون به صورت جدی آغاز شده و مقاوم سازی ساختمان نیز بر اساس مجوز میراث فرهنگی صورت می گیرد.

حافظی با اشاره به وجود اولین سالن نمایش ایران در ساختمان دارالفنون، افزود: نمایش های زمان قاجار در این مکان نمایش داده می شد و امیدواریم تا چهار ماه آینده این سالن نمایش مورد استفاده قرار بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: برآورد اولیه برای مقاوم سازی و مرمت ساختمان دارالفنون 3میلیارد تومان است و امیدواریم با اختصاص اعتبار مورد نظر و عمل کردن میراث فرهنگی به تعهدات خود، این ساختمان در مقابل زلزله 10 ریشتری مقاوم بماند.

حافظی گفت: تا 20 روز آینده کمیته فنی مشترک با حضور محمدعلی نجفی رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشکری و محی الدین بهرام محمدیان معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهشی و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش برای مقاوم سازی و مرمت ساختمان اصلی مدرسه دارالفنون تشکیل خواهد شد که در این جلسه طرح مقاوم سازی آموزش و پرورش با طرح مرمت سازمان نوسازی تلفیق می شود تا مرمت اصلی مدرسه آغاز شود.

وی درباره طرح جدید مرمتی مدرسه دارالفنون اظهار کرد: در این طرح، طبقه اول مدرسه که دارای 16 اتاق است به عنوان موزه تعلیم و تربیت و مرکز استناد آموزش و پرورش مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

وی افزود: در 10 گالری اسناد و مدارک قبل از اسلام؛ مربوط به دوران های اشکانیان، هخامنشیان و دوره اسلام؛ قاجار، پهلوی، صفویه و دوران انقلاب اسلامی به نمایش گذاشته می شود و در بخشی دیگر آثاری از امیر کبیر و خدمات او که بعد جهانی دارد، ارایه خواهد شد.

حافظی ادامه داد: طبقه اول مدرسه دارالفنون به عنوان یک مرکز پژوهشی برای مولفان، محققان، اساتید و دانشجویان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

31 شهریور ماه سال جاری، در آستانه سال تحصیلی جدید محمدعلی نجفی معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به همراه محی الدین بهرام محمدیان معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهشی و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش و سایر مسوولان از مدرسه دارالفنون بازدید کرد.

نجفی ضمن بازدید از قسمت های مختلف این بنا از تصمیم جدی برای مرمت این بنا خبر داد ه و گفته است: قرار شد کمیته فنی مشترک با حضور کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور تشکیل و پس از بررسی موانع و مشکلات موجود، اقدامات مرمتی و بازسازی این بنای ارزشمند با رعایت حفظ ارزش معماری و تاریخی و بر اساس تصمیمات این کمیته انجام شود

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.